Забележителности 

Бяла и наоколо

Кара дере

Кара дере

плаж

Плаж Кара дере е разположен между град Бяла и село Горица, близо до северните склонове на Стара планина. Местността е дива и много красива, липсват удобствата на курортите, инфраструктурата и къмпингите, което крие своя неповторим чар. Плажът се използва основно от млади хора, които предпочитат да почиват на палатки.

Базилика на нос Св. Атанас

Базилика на нос Св. Атанас

антична крепост

Ранно-християнската базилика е разкрита в най-източната част на нос Свети Атанас край град Бяла, в пределите на антична крепост. Археологическите находки свидетелстват, че тя датира от V-VІ век. Оградена е от масивна ограда от камъни и тухли, която на места достига височина от 150 сантиметра. В сегашно време базиликата е частично реконструирана и запазена.

 Калето

Калето

екопътека

Екопътека Калето е дълга около 2200 метра и свързва северозападните покрайнини на Обзор със средновековната крепост Калето. По маршрута могат да се видят: местността Аязмото, чешма с лековита минерална вода, Първомайската поляна с чешмата до нея и пазителката ѝ – каменната мечка, красив водопад, висок около 10 метра и още. Пътеката е обградена с девствена растителност, а въздухът е изпълнен с мирис на бор.

Зоологическа градина Горица

Зоологическа градина Горица

комплекс

Зоологическа градина Горица обхваща 4000 кв.м. и се намира на главен път Бургас – Варна, до село Горица. В градината са изградени алеи за разходка, дървени мостове и места, от където могат да се наблюдават животните. Създадени са условия, максимално близки до естествените, в които да се отглеждат многобройните видове животни от различни видове – бозайници, хищници и птици, сред които паун, златен фазан, монголски фазан, щраус, кенгуру, лама, муфлон, дива свиня, елен лопатар, кон, пони, чакал и др.

Орлов камък

Орлов камък

водопад

Водопад Орлов камък се намира на река Армера до село Горен Чифлик в област Варна. Състои се от два прага, от които горният е 5-6 метра, а долния е около 3 метра.

Река Камчия

Река Камчия

резерват

Резерватът е разположен на 25 км от Варна, близо до курортите Камчия и Шкорпиловци.  При устието на реката резерватът обхваща 842,1 ха заливни гори. В горите и блатата на резерват Камчия се срещат 245 вида висши растения, 39 вида риби, 258 вида птици.Посочена е ориентировъчна локация в средата на резервата, която не съвпада с конкретна забележителност.

Шкорпиловци

Шкорпиловци

плаж

Плажът е с дължина 13 км и на места е широк 100 м, което го прави най-дългия и просторен, непрекъснат плаж в България. Плаж Шкорпиловци е разположен в близост до едноименното село и е най-южната част от дългата пясъчна ивица, започваща от къмпингите Рай и Романтика край курорт Камчия в северната си част и свършваща при Черни нос на юг. Има 230-метрова естакада и разрушен мост под водата за любителите на гмуркането..

Камчийски пясъци

Камчийски пясъци

плаж

Плаж Камчийски пясъци е част от най-дългата пясъчна ивица на българското черноморие и се намира в едноименната защитена местност. Ивицата е условно разделена на три плажа. Плаж Камчийски пясъци започва от устието на река Камчия на север и лежи по средата на ивицата между плажовете Шкорпиловци и Камчия. Уникален е за българското черноморие със своите непокътнати пясъчни дюни, навлизащи на места над сто метра в сушата и с девствената природа наоколо.